Határol és összeköt: a külső nyílászárók

Piramisepitohaz.hu /2023
.
04
.
24
.

A házunk, lakásunk külső falaiba beépített ajtók és ablakok kétszeresen is összetett feladatot látnak el. Kint kell tartaniuk a téli hideget (és a nyári meleget), de az épületeink nagy részénél a szellőzés is rajtuk keresztül történik. A falakhoz hasonlóan határolják a lakóterünket, de össze is kötnek bennünket a kinti világgal: rajtuk keresztül közlekedik a fény, és mi magunk is. Ezen túl legyenek szépek, de legalábbis összhangot kell mutatniuk a ház stílusával, anyagban és formában.

Fa vagy műanyag, mit válasszunk?

Biztonsági és tűzgátló ajtók anyagaként az alumínium és az acél is megjelenik, de a lakóépületek nagy részénél a „fa vagy műanyag” kérdést kell megválaszolnunk.

Műszaki és hőtechnikai szempontból mindkettő megfelelő lehet. Ezen a területen nem az anyag, sokkal inkább a kivitelezés minősége a döntő.

A tartósságuk nem ugyanolyan, de itt is nehéz általános tanácsot adni. Fa és műanyag ajtók-ablakok esetén is számít valamennyire a karbantartás. A műanyag szerkezeteknél ez jobbára a vasalatok időnkénti olajozását jelenti, a fa ajtóknál a felületkezelés minőségétől függően időnként kis csiszolás, javítás, 4-5 évenként akár teljes átkenés (mázolás vagy lakkozás) lehet szükséges. A műanyag nyílászárókra 25 év minimális élettartamot mondanak a gyártók – erre még nincs biztos tapasztalat, mivel ennél fiatalabb maga a technológia.

Fa szerkezetekből láthatunk akár bőven száz évesnél öregebbeket is, de csak minőségi kivitelnél, gondos karbantartás mellett lehet ezt garantálni. Régebben a műanyagnál az UV állóság rontotta az esélyeket, de az újabb termékek védve vannak a napsugárzás okozta elöregedéstől. A színes műanyag fóliával bevont műanyag ablakoknál és ajtóknál gondolni kell arra is, hogy a sötét felületek a kánikulai napokon déli oldalon akár 50-60 Celsiusra-ra is felforrósodhatnak. Ilyen hőfoknál a szerkezeti deformálódás elkerülésére ajánlott árnyékolót beépíteni.

Egy mondat erejéig érdemes kitérni a fa nyílászzárók felületkezelésére. Lehet kapni natúr felületű ajtókat is, amelyeket „házilag” lakkozhatunk vagy festhetünk. Ez a rögzített hőszigetelő üvegek miatt elég körülményes eljárás, szakértelem, jó anyagismeret nélkül biztosan nem lesz olyan az eredmény, mint a gyári technológiával kezelt termékeknél. Azt se felejtsük el, hogy a két vagy háromrétegű üvegezés és a nagyobb keresztmetszetek miatt mozgatni sem egyszerű egy fa bejárati ajtót.

Régi, vagy klasszikus stílusban épített házakhoz jobban illik a fa, modern formákhoz mindkettő jól illeszkedhet. Bár vannak faerezetes (színes fóliás) műanyag nyílászárók, egy szép idős épületbe beépített műanyag kereteket nehéz megszokni és megszeretni.

Ha már csere…
Új építésű házaknál mérlegelve az igényeinket és az anyagi lehetőségeket ki tudjuk választani a nekünk való nyílászárókat. Beépíttetjük, készen vagyunk. (A beépítésre még visszakanyarodunk, lényeges mozzanat.)

Ha régebbi ajtókat és ablakokat cserélünk korszerűbbre, akkor figyelembe kell venni, hogy a váltás nem csak a ház hőszigetelésére lesz hatással. A nyílászárók szerepet játszanak egy épület pára-egyensúlyának a fenntartásában is. Sok régebbi épület van, ahol a falakba felszívódik némi nedvesség, vagy a járófelület alatt nincs, vagy sérült a talajpára elleni szigetelés. Ennek ellenére ezek egészséges klímájú terek, mert a régi ablakok apró résein át szellőznek a helyiségek. Ha a nyílászáró-cserével hermetikusan lezárjuk ezeket a házakat, a megnövekedett páramennyiséggel meggyűlhet a bajunk. Olyan helyeken is lecsapódhat a pára, ahol korábban nem, rosszabb lehet a levegő, penész is megjelenhet. Ennek elejét lehet venni a falak utólagos vízszigetelésével, külső alagcsövezéssel, páraáteresztő vakolat használatával. Erről a vízszigeteléssel foglalkozó cikkben is foglalkoztunk.

Beépítés

A nyílászáró szerkezetek falba rögzítése olyan része az építkezésnek vagy felújításnak, amit mindenképpen érdemes szakemberre bízni. Összetett szaktudást, gyakorlatot és alaposságot igénylő munkafolyamat, és az itt elkövetett hibákat később nehéz kijavítani. Sok gyártó és forgalmazó maga vállalja a termékek beépítését, érdemes élni a lehetőséggel.

Ráadásul, ha cseréljük az ablakokat és ajtókat, a munka bontással kezdődik. Ehhez, bármennyire egyszerűnek tűnik is, szintén jól jön a szaktudás, ha kisebb rongálással, kevesebb takarítással akarjuk megúszni.

A szakszerű beépítés az ajtó- és ablakszárnyak záródásának a beállításával fejeződik be, de a munka ott még nem ér véget. A nyílászáró a helyén van, de kozmetikázni kell a környezetét egy kis kőművesmunkával. Az ablakkáva (spaletta) vakolása biztosítja, hogy mind esztétikailag, mind szerkezetileg befejezett legyen a beépítés. Ha külső hőszigetelő réteg van a falon, annak is be kell fordulnia az ablak felé.

Karbantartás, kezelés

Mind a műanyag, mind a fa nyílászárók zárszerkezete és vasalata igényel egy kis karbantartást. Évente ajánlott őket könnyű műszerolajjal kenni. Legtöbb szerelvénynél ennek a helye bele is van sajtolva a fémekbe. A zárbetétek kenésére a száraz grafit a legjobb, ebbe nem tud belerakódni a por. Egyes – főleg a műanyag szerkezetekhez használt – vasalatoknál vannak olyan elemek, amiket évente meg kell fordítani, hogy egyenletesen kopjanak.

A fafelületeket védő lakk- vagy festékrétegen lévő karcolásokat, repedéseket finom csiszolással lehet javítani. Kisebb karcolásokat akár egy bútorápolóval is el lehet fedni, vagy ha van, használhatjuk hozzá azt a felületkezelő anyagot, amivel eleve lakkozva van. A korszerű felületkezelő anyagok jól tapadnak, vízállók, bírják a mechanikus igénybevételt és a napsütést is. UV álló adalékaiknak köszönhetően az alattuk levő faanyagot is védik.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.