Víz az épületszerkezetben? Egyrészt nélkülözhetetlen, rossz helyen viszont roncsol és mérgez!

Piramisepitohaz.hu /2023
.
04
.
02
.

Aki járt már dohos régi épületben, vagy látott sóvirágtól tarka falat, az érti, miért van szükség a falak megelőző vízszigetelésére.  De a belső terekben tapasztalható dohszag, rossz levegő forrása nem csak a falakból kipárolgó páradús levegő lehet. Ha a padlónk alatt nincs vízzáró réteg, onnan is nedvesedhet a helyiség. A talajpára elleni szigetelés elégtelenségének a jele például a felgörbülő fa padlóburkolat, a parketta-szegélylécek körüli párásodás és penészedés.

Örök téma a lapos, vagy nagyon enyhe hajlásszögű tetők szigetelése is. A zöld tetők térnyerése pedig még inkább aktuálissá teszi ezt. De nem csak a kívülről befelé áramló nedvességre kell gondolnunk. A vizes helyiségeinknél, főleg ha például zuhanyfülkét építünk, belülről kifelé is el kell zárnunk a víz útját.

Nem szorosan vett vízszigetelési probléma: gyakran tapasztalhatunk olyan nedvesedést, aminek az eredete szerkezeti eredetű, a hőszigeteléssel, a fűtéssel lehet összefüggésben. A hőhidak is páralecsapódással járnak, amik részben az eddig soroltakhoz hasonló problémát jelentenek.

Beszéljünk először a FALAKRÓL

A talajban lévő nedvességet az épületek beton alapzata felszívja, és ha nincs vízzáró réteg az alap és a rá épített fal között, akadálytalanul tovább halad felfelé. (Aki emlékszik fizikából a kapillaritás jelenségére, az nem csodálkozik, hogy akár egy-két méter magasra is felkúszik a nedvesség.)

A nedves közegben aztán megjelenik a penész, egészségtelenné téve a helyiség levegőjét. A vízzel átitatott fal hőszigetelő képessége is alacsonyabb, és nem is néz ki nagyon jól: a felázás körvonala nem szokott egyezni a lakberendezési elképzelésekkel, a penész is elszíneződéssel jár, és ha jó erős, párazáró vakolat került a felületre, az is jó eséllyel leválik.

Új ház építésénél (építtetőként) nincs sok dolgunk ezzel. Szerencsére a falak alsó vízszigetelése mélyen beépült a szakmai gondolkodásba, nincs olyan szakember, aki bármilyen okból kihagyná. Arra persze nem árt figyelni, hogy jó minőségű anyag kerüljön a ház alá, gondosan, hézagmentesen illesztve.

Régebbi épületeknél az egyik leggyakoribb problémát jelentik a nedves falak. Ez nem is mindig a szigetelés hiánya miatt van, a 20. század első felében már kátrányos vagy kátránypapíros rétegre állították a falakat. Ezek azóta viszont elöregedtek, gyakran megsérülhettek. De szerencsére, ha a az épület szerkezetileg szilárd, van megoldás, bár kíván némi áldozatot anyagilag, munkaráfordításban, esetleg kompromisszumokat is kell kötnünk.

Sokszor már az épület körüli vízelvezetés is jelentősen javít a helyzeten.

• Egy szakszerűen, kavicsréteg alá elhelyezett alagcsövezés (dréncsövezés) az alaphoz kerülő víz mennyiségét a töredékére csökkenti. Ezt akkor is érdemes megcsinálni, ha más utólagos falszigetelési eljárást is alkalmazunk.

Teljes vízzárást ad a lemezbesajtolás. Az eljárásnál a fal egyik vízszintes fugájába kívülről nagy erővel korrózióálló fémlenmezt tolnak be nagy erővel. 50 cm-rel a talaj szintje felett alkalmazható, ezért igazából akkor ad jó eredményt, ha a lábazat legalább ilyen magas. A besajtoláshoz egy kis helyre is szükség van, ezért szorosan egymás mellé épített házak szomszédos falainál nem alkalmazható.

• Az elektroozmotikus eljárás a fal (alap, lábazat) és a körülötte lévő talaj elektromos polaritását fordítja meg, ezáltal a nedvességáramlás iránya ellentétes lesz.

Az injektálás kémiai eljárás. Nagyon egyszerű, de a hatékony kivitelezése nagy pontosságot igényel. Lényege, hogy a talajszinthez minél közelebb, kb 10 cm távolságra egymástól egy vízszintes sávba ujjnyi vastag lyukakat fúrnak. Ezekbe aztán folyékony vagy pasztaszerű anyagot juttatnak, amely a falba szivárogva és kikeményedve egy vízzáró réteget képez. A lyukakat aztán tapaszolják-glettelik.

Régi épületek felújításánál, ahol gyaníthatóan nem sértetlen a vízszigetelés, ajánlott lehetővé tenni a falakban lévő nedvesség elpárolgását, páraáteresztő (lélegző) belső vakolat alkalmazásával. Ezek ma már kiváló esztétikai minőségben elérhetők (régebben az ezekkel készített felület a vízzáró vakolaténál sprődebb, durvább volt).

ALJZATOK

Kevesebb szó esik a talajpára elleni védekezésről. (Ez gyakorlatilag az alsó szinti járófelületek alatti párazárás.) Még két-három emberöltővel ezelőtt emelt épületeknél is, amikor a falszigetelést már alkalmazták, ez még rendre kimaradt a technológiából. Szerencsére ez is része napjaink építési kultúrájának, párazáró réteg nélkül nem készül lakóépület. Itt viszont jóval nagyobb technológiai fegyelemre van szükség, a nagyobb felületek, a tagozatok, sarkok, szinttörések mindegyike egy-egy hibalehetőség.

A padlók vízszigetelésére egyrészt (tekercsben kapható) szigetelő lemezeket, másrészt pedig úgynevezett kenhető szigeteléseket (kenhető fóliákat) alkalmaznak.

A szigetelő lemezek beépítésénél nagyon fontos, hogy a megfelelő átfedések meglegyenek, illetve az átfedéseknél a rögzítési technológia hibátlanul legyen kivitelezve, máskülönben a nedvesség utat talál magának. Erre meleg hegesztést, hideg (vegyi) hegesztést, vagy ragasztást alkalmaznak. Ugyanígy fontos, hogy a sarkoknál, töréseknél hézagmentes legyen az illeszkedés.

A vízszigeteléshez felhasznált anyag kiválasztása épületszerkezeti ismereteket igényel, ahova elég két réteg vékonyabb „kenhető fólia”. Ahol viszont számottevő feszültségek vannak, számottevő mozgásra lehet számítani az aljzat és a burkolat között, feszültségkiegyenlítő lemezre lehet szükség.

Fontos, hogy a padlók és a falak alsó vízszigetelése egybefüggő rétegként készüljön el. Ahol ezek nem egy szintben vannak (például régi házaknál, utólagos szigetelésnél), ott össze kell kötni őket. Ha ez nem történik meg, a határukon fog megjelenni a talajból felfelé törekvő nedvesség.

A pincefalak szigetelése a padlók szigeteléséhez hasonló anyagokkal történik, bár itt fontos, hogy a kenhető szigetelés függőlegesen is felhordható legyen.

Zuhanyfülkék, vizes helyiségek falainak függőleges szigeteléséhez is egy- vagy kétkomponensű kenhető szigetelőanyagok kaphatók. Tökéletes zárást biztosítanak, de a sarkok, tagozatok kialakítása külön figyelmet igényel. Ezekre a helyekre szükségesek a hajlaterősítő szalagok, rugalmas hézagkitöltők.

A jolly joker: szórt PUR szigetelés
A legújabb generációs szigetelőanyag a szórt poliuretán műanyag. Függőleges, ferde és vízszintes felületre is felhordható, hő- hang- és vízszigetelésre is megfelel. Mivel a feljuttatás után még dagad, kitölti a réseket, tagolt vagy sérült felületekre is alkalmazható. Van nyitott cellás (páraáteresztő) és zárt cellás fajtája, a nagyobb sűrűségű változatai járófelület alá is megfelelnek. Speciális berendezéssel, védőöltözetben, szélcsendben lehet csak felhordani.

PÁRALECSAPÓDÁS

Nem csak a vízzárás, de a hőszigetelés hibája is eredményezhet nem kívánt nedvesedést. Ahol az épület kialakítása olyan, hogy nagyobb külső felület tud áthűlni (pl. sarkoknál, ún. alaki hőhidak), vagy rosszul szigetelő réteg (pl. beton) van a határoló épületelem teljes keresztmetszetében, a fal e részei úgy áthűlhetnek, hogy a vele érintkező meleg levegő hirtelen lehűl, és kiválik belőle a vízpára. (A meleg levegő több párát tud felvenni, mint a hideg. Ugyanezt a jelenséget figyelhetjük meg egy frissen csapolt sörrel teli pohár falán.) De a szakaszos fűtés is ilyen párásodást okozhat, ha az úgynevezett harmatpont alá hűl a fal belső felülete. Ez egy 21 Celsius-os helyiségben, az átlagos 50%-os légnedvességnél 10 Celsius körül van.

A lakóterünkben így megjelent víz a fal szerkezetét ugyan nem roncsolja, de minden más negatív hatása megvan: kedvező körülményeket nyújt a penészgombáknak, leválhat miatta a vakolat, elszíneződik a felület.

A védekezés egyik lépése, hogy gyakran szellőztetünk (a benti párás levegőt szárazabb kintire cseréljük), annyira felfűtjük a tereket, hogy a falak ne legyenek hidegek. De ha biztos, végleges megoldást keresünk, azt csak a hőhidak megszűntetésével – vagyis hőszigeteléssel – érhetjük el.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Újabb visszaesés az építőiparban

Légy gödi építőanyag és barkácsáruházunk büféjének üzemeltetője!

Tavaszra várható az új otthonfelújítási program

Mivel jár egy nyílászáró csere?

Mik a szabvány ablakméretek?

Mikor érdemes szabvány ablakméretben gondolkozni, és mikor nem?

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.