Mikor érdemes szabvány ablakméretben gondolkozni, és mikor nem?

Piramisepitohaz.hu /2023
.
07
.
21
.

Amikor ablakvásárlásra kerül a sor, az egyik legkritikusabb lépés a megfelelő ablakméretek pontos lemérése, illetve az ablakok kiválasztása. Elengedhetetlen, hogy olyan nyílászárót válasszunk, amelyik tökéletesen illeszkedik a tervezett beépítési helyéhez. A „kétszer mérj, egyszer vágj” alapelv itt is különösen érvényes, hiszen egy már előre elkészített méreten nem lehet minőségi módon változtatni. Ha azt szeretnénk, hogy az ablak kifogástalanul szigeteljen, esztétikus és pontos legyen, anélkül, hogy hibákat kellene takargatni, vagy hézagokat elcsalni, akkor célszerű kiemelt figyelmet fordítani a pontos ablakméretek megadására.

Melyek a „szabvány” ablakméretek?

Az ablakméreteket általában centiméterekben vagy milliméterekben adják meg szélesség x magasság szerint, például 120x60 cm. Az első érték azt jelenti, hogy mekkora szélességű lesz az ablak beépítési mérete, a második pedig azt, hogy mekkora magasságú. Ezen dimenziók nem a nyíló ablakszárnyak méreteit jelentik, hanem a beépítési méretre vonatkoznak, tehát a tok külső méreteit határozzák meg.

Mikor gondolkodjunk szabvány ablakméretben?

A szabvány méretek előnyökkel járnak, mivel rendszerint gazdaságosabbak és könnyebben beszerezhetőek. Mindazonáltal, attól függően, hogy az ablak milyen típusú épületbe kerül, nem mindig biztos, hogy a sztenderd méret megfelelő választás lesz.

Lakás esetén, ha egy éppen épülő lakásról van szó, akkor könnyű a dolgunk, hiszen az ablakokat a legtöbb esetben „előre elkészített formában kapjuk”. Amennyiben egy új építésű lakásban kívánunk ablakot cserélni, nagy valószínűséggel jó lehet a szabvány nyílászáró, mivel jellemzően ilyen méreteket alkalmaznak a kivitelezők a legegységesebb épületek létrehozása érdekében.

Panelépület esetén is irányadó lehet a szabvány méret, de ehhez is tanácsos ismerni a paneltípust, mivel ezek eltérhetnek egymástól építészeti és szabványszempontból, valamint, hogy az adott épület részt vett-e valamilyen modernizációs programban, mivel a külső szigetelés miatt változhatnak a sztenderd méretekhez képest a nyílászáróméretek.

Mondhatni, aranyszabály, hogy minden esetben méricskéljünk. Előfordulhat ugyanis, hogy ami egykor sztenderd ablakméret volt, az valamilyen felújítás vagy átalakítás következtében már nem az.

Családi ház esetén

Az építés alatt álló családi ház esetében a tervrajzon szereplők a névleges méretek. Ha ezek megfelelnek a szabvány méreteknek, akkor nyugodtan választhatunk szabványablakot.

Mindenesetre a helyszínen mindig érdemes ellenőrizni a nyílásméreteket, és egyeztetni az építtetővel, hogy a szigetelés módosítja-e a méreteket (pl. hőhídszigetelést alkalmaznak-e, vagy szigetelik-e az ablak tokrészét), mert ezeket muszáj hozzászámolni a beépítési méretekhez. Egy renoválandó családi háznál ismét felmerül az a fontos kérdés, hogy mennyire tapasztalhatók korszerűsítések vagy módosítások (például külső homlokzati szigetelés), hiszen ezek bizonyosan hatással vannak az ablakok méretére.

Szabvány vagy nem szabvány

A fentiek alapján egyértelmű, hogy csak becsléseken alapuló döntésekkel (például, hogy „panelház” esetén biztosan szükséges egy ilyen vagy olyan méretű ablak) meglehetősen kockázatos ablakvásárlásba bocsátkozni, mivel bármilyen korszerűsítés vagy módosítás hatására könnyen eltérhetünk a szabványos méretektől.

A legcélravezetőbb megoldás az, ha helyszíni felmérést kérünk a vásárlás előtt, így biztosak lehetünk abban, hogy jót választunk. A lényeg, hogy először a nyílást mérjük le, utána az ablakot!

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.