Az állami otthonfelújítási pályázat legmakacsabb buktatói

Piramisepitohaz.hu /2021
.
08
.
16
.

Tapasztalatok az Otthonfelújítási Támogatás Teljes Körű Ügyintézése szolgáltatásunkból II.

Az állami otthonfelújítási pályázat legmakacsabb buktatói

A rettegett ötös

Nagyjából kilenc hónap telt el azóta, hogy az állami otthonfelújítási támogatás felrázta a hazai építőipart. Millió és egy helyen olvashattatok elemzést a hatásairól, az azóta életbe lépett változásokról, és a felújítók slágertémáiról. A nagy érdeklődés és a számtalan információforrás ellenére mégis van néhány mumus félreértés és bukkanó, amik még mindig rendszeresen borsot törnek az igénylők orra alá.

Szerencsére az általunk márciusban elindított Otthonfelújítási Támogatás Teljes Körű Ügyintézése nevű szolgáltatásunk keretében szakértő ügyintézők segítik végig az érdeklődőket az igénylés dzsungelén, maximalizálva a pályázatok eredményességét. A március óta folyó munka során rengeteg olyan apróságra derült fény, amire hétköznapi igénylőként, talán nem is gondolunk. A legmakacsabb buktatókból most összeszedtük az öt legérdekesebbet.

1. A köztartozás árnyékában

Az talán közismert, hogy köztartozás ténye kizáró ok, egészen addig, amíg azt ki nem fizetjük. Az esetek többségében a köztartozás egy szabad szemmel is jól látható összeg, így az igénylők tisztában vannak vele, hogy ezt ki kell egyenlíteni az igénylési folyamat megkezdése előtt. Ez így tiszta is, ám azért van itt egy kis „finomság”. A szabály ugyanis nem nézi a köztartozás mértékét, így akár egy 10-20 forintos köztartozás is kizáró ok lehet, ekkora összeget pedig könnyű elfelejteni. Érdemes tehát a NAV-nál utánajárni, hogy van-e bármekkora köztartozásunk.

2. TB és az együttes igénylés

Az igénylés egyik feltétele, a minimum 1 éves TB jogviszony. Ebből kiindulva az egyik ügyfelünk úgy kalkulált, hogy csak néhány hónap múlva indítaná el az igénylést, amikor is feleségének is összegyűlik az 1 éves TB jogviszony. Nagyon örült, amikor a tanácsadásunkon kiderült, hogy együttélés esetén (ez azokra vonatkozik, akik azonos lakóhellyel rendelkező házas-, vagy élettársak) elég, ha csak az egyikük teljesítette az 1 évet.

3. A támogatási összeg matematikája

Nos az igényelhető összeg a számlával igazolt felújítási költség fele, maximum 3.000.000 forint lehet. Na de miből áll össze a felújítási költség? Két része van: az anyagköltség és a munkadíj, ráadásul ezekről is csak azt tudjuk beszámolni, amiről számlánk van. Tehát ha például 6 milliónyi (vagy több) számlánk van összesen, akkor maximum 3 milliónyi támogatást kaphatunk. Igen ám, de még nincs vége! Tehát van a példánk szerint kapunk 3 milliónyi támogatást, ám még ezt is felezni kell fejben, ugyanis a támogatás 50-50%-ban oszlik fel az anyagköltség és a munkadíj mentén – tehát max. 1.5 milliót kaphatunk az anyagköltségre, és ugyanígy max. 1.5 milliót a munkadíjra. Ha valamelyik nem éri el a támogatás felét (tehát a teljes költség negyedét), akkor csak a kisebbik részt „duplázhatjuk”. (A még részletesebb leírásért irány az Államkincstár doksija.)

4. Nem bántja a szemét?!

Na, amire nem is gondolnál. Bizony-bizony egy felújítás velejárója a gyakran nagymennyiségű hulladék és törmelék. Ezek elszállítása bizony igen gyakran nem egyszerű feladat. Egy kertes házba például jó esetben az udvaron elterpeszkedhet pár órát-napot egy konténer, de minden más esetben a helyzet bonyolultabb. Ez is olyasmi, amit át kell gondolni. Az izgalom viszont most nem itt van, hanem ott, hogy a hulladék – gyakran igen költséges – elszállítására is igényelhető-e a támogatás. Nos, így önállóan nem, csak akkor, ha a kivitelezővel kötött megállapodásban ez tételesen szerepel.

5. Hiánypótlás

A sok itt felsorolt buktatón kívül még számos olyan részlet és apróság van, amire muszáj figyelmet szentelni. Ennek ellenére hiánypótlásra mégis csak egyszer van lehetőség, tehát ha komolyabban belebakizgatunk a papírerdő megfejtésébe, könnyedén kútba eshet az igénylés.

5+1. Személyes ügyintézésre van- e lehetőség?

Nincs. A Kormányablakokban csak a kérelem benyújtására van lehetőség. Erre szerencsére tudunk megoldást, ugyanis az általunk életre hívott ügyintézési szolgáltatásunk pont azért van, hogy a benyújtás előtt a szakértők személyes konzultációk során átbeszéljék az ügyfelekkel a lehetséges buktatókat és odafigyeljenek, hogy minden irat és papír rendben legyen a pályázat benyújtásakor.

Ha Te sem szeretnéd feleslegesen őrölni az idegeidet, akkor keresd meg kollégáinkat a szolgáltatás mikéntjeivel kapcsolatban. Ha viszont előbb moziznál egy kicsit, akkor ahhoz is van anyagunk:

Konklúzió

Az államilag támogatott otthonfelújítás jó dolog. Akár hárommillió forintot is spórolhatunk vele a lakásfelújítás során, viszont az igénylés egy embert próbáló feladat lehet, ami a papírmunkát illeti. Mi arra biztatunk mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, de körültekintően. Aki biztosra akar menni és nem akar elcsúszni a banánhéjak valamelyikén, az akkor dönt előrelátóan, ha profik segítségét kéri. Otthonfelújítási Támogatás Teljes Körű Ügyintézése szolgáltatásunk az általunk ismert legjobb módszer a sikeres igénylés esélyeinek maximalizálásához.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Egyszerű elegancia 3,75 négyzetméteren? Lehetséges!

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.