Változások az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

Piramisepitohaz.hu /2021
.
05
.
18
.

6+1 változás az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban

A 2021-ben bevezetett, igen népszerű otthonfelújítási támogatás és az ahhoz kapcsolódó otthonfelújítási támogatott hitel igénylési feltételei is megváltoztak, a módosítások 2021. április második felében léptek életbe.

Van, aminek örülhetnek az igénylők, de vannak szigorítások is. A cél mindenesetre az, hogy még többen legyenek jogosultak a támogatásra.

1. Lakóhely, mint feltétel

A változások értelmében azok is jogosultak lehetnek a felújítási támogatásra, akik – munkahelyük, állásuk miatt – jelenleg szolgálati lakásban laknak.

A támogatásnak alapvetően feltétele az, hogy az igénylők és gyermekeik legalább egy éve a felújítandó ingatlanban éljenek. (Ezt lakcímkártyával szükséges igazolni.) Ez alól eddig két kivétel volt:

  • egy évnél fiatalabb gyermek meglétének esetében, illetve
  • az éven belül vásárolt lakások esetében eltekintettek az egy éves elvárástól.

Ezt a két kivételt egészíti a jogszabály egy újabb, harmadik lehetőséggel: az igénylő akkor is felújíthatja saját lakását – nem a szolgálati ingatlant -, amennyiben munkahelye miatt térítésmentesen szolgálati lakásban köteles lakni. Vagyis neki nem szükséges egy éve a felújítandó ingatlanban élnie, sőt a támogatás igénylésekor sem kell ott laknia. Ez a változás a módosítás hatálybalépésekor már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes.

2. Bővül az elfogadható munkálatok köre

Az eddigi – jelenleg is igen szélesnek tekinthető – támogatható munkálatok köre az alábbiakkal bővül a módosítást követően:

  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje,
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje.

A módosítás hatálybalépését követően ezen felújítási, korszerűsítési munkálatok költségének felét is visszakaphatja az igénylő, sőt a módosításkor már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes a változás.

3. Szigorúbban számolják a jövőben a támogatás összegét: a támogatás halmozása korlátozva lesz

A támogatás összege a felújítási költségek fele, legfeljebb 3 millió forint lehet. (Ezen belül még elvárás, hogy a munkadíj és az anyagköltség fele-fele arányban legyen a támogatás összegén belül.)

A jövőben viszont külön előírások lesznek érvényesek arra az esetre, ha a család támogatott otthonfelújítási hitelt is igényelt, melyből a születendő gyermek miatt elengedték a tartozás egy részét, vagy épp az egész kölcsön megszűnt.

A szigorúbb előírások alkalmazásának feltételei:

  • Az igénylő – részben vagy egészben – a támogatott otthonfelújítási kölcsönből finanszírozta a felújítást.
  • A támogatott felújítási hitelből a felújítási támogatás igénylésekor fennálló tartozás és járulékainak összege nem éri el az igényelhető támogatás összegét.
  • A támogatott felújítási hitel csökkentésére a család igénybe vette a gyermekek után járó tartozáselengedést.

Ezen feltételek teljesülésekor a támogatás összege nem lehet magasabb, mint a számlával igazolt felújítási költségek és a gyermekek után járó tartozáselengedés különbözetének összege.

A felújítás támogatás összegének meghatározásakor mindkét számítási módot ellenőrizni fogják a jövőben.

Nézzünk erre egy példát: a felújítási költségek összege 6 millió forint, melyet teljes egészében a támogatott felújítási hitelből finanszírozna meg a család. A támogatás igénylése előtt megszületne az igénylők 3. gyermeke, mely után kérik a 4 millió forint tartozáselengedést. Ebben a helyzetben a két számítási mód így nézne ki:

  1. A tejes költségvetés 6 millió forint, ennek a fele 3 millió forint. Ezt kaphatja meg a család támogatásként.
  2. A maximális felújítási támogatás 3 millió forint, ezt nem éri el a támogatott felújítási hitelből fennálló tartozás. Ezért a teljes költségvetés 6 millió forintjából kivonják a gyermekek után járó tartozáselengedés 4 millió forintját. A kapott eredmény 2 millió forint.

A két számítási módon számolt összeg közül a kisebbet kaphatja meg a család, azaz legfeljebb 2 millió forint felújítási támogatást kaphatnának, míg korábban 3 millió forintra lettek volna jogosultak. (Ekkora összegre akkor lennének jogosultak, ha legalább 1 millió forint összegben van munkadíj és anyagköltség számlájuk is.)

Ha a család a születendő gyermekek után járó tartozáselengedésből piaci kamatozású lakáshitel tartozását szeretné csökkenteni, akkor ez az új szigorú számítási módot nem szükséges alkalmazni.

4. Nem kell egy éven belül befejezni a munkálatokat támogatott felújítási hitelnél sem

Jelenleg a támogatott felújítási hitel – melynek nagy előnye, hogy a futamidő végégi fix 3% a kamat – egyik speciális feltétele, hogy a hitelből finanszírozott munkálatok számláját a hitel folyósítását követő egy éven belül a bank felé be kell mutatni. Ennek hiányában az adós elveszti a hitellel kapcsolatos kamattámogatást. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt be kell fejezni a felújítást.

A rendelet módosításával ezt a határidőt eltörlik, így a családoknak a jövőben nem kell egy éven belül bemutatni a számlákat. Sőt, ez a már folyamatban lévő igénylésekre, hitelekre is érvényes lesz. A bank ugyanakkor kérni fog a hitelösszeg felhasználásáról egy nyilatkozatot, melyet az adósnak 60 napon belül meg kell tennie. Ha ezt nem teszi meg, akkor nem fog mentesülni a számlabenyújtási kötelezettség alól.

5. A támogatott felújítási hitelnél a tanulói jogviszonyról elég nyilatkozni

A Tb jogviszony alátámasztásához a tanulói jogviszonyról jelenleg mindenképpen igazolást szükséges bemutatni. (Középfokú, felsőfokú nappali tagozatos tanulói jogviszony is elfogadható az egy éves Tb múlt leigazolásához.)

A jövőben az igénylőnek elég lesz nyilatkoznia a megfelelő tanulói jogviszony meglétéről. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a sima – alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyon alapuló – Tb jogiszonyról ne kellene a jövőben megfelelő igazolás. A könnyítés kizárólag a tanulmányi jogviszony alátámasztására vonatkozik.

6. A támogatott otthonfelújítási hitel feltételei egyszerűsödnek

A jövőben a támogatott személyeken kívül akár harmadik személy is bevonható lesz adóstársként a támogatott felújítási hitelbe. (Például adóstárs lehet az igénylő testvére, vagy épp a szülei.)

Így javulhat az igénylők hitelképessége, hiszen az adóstársak fizetésével is kalkulálhatnak a bankok a jövedelem alapján felvehető hitelösszeg meghatározásakor.

+1 Változás a MÁK dokumentumaiban

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Újabb visszaesés az építőiparban

Légy gödi építőanyag és barkácsáruházunk büféjének üzemeltetője!

Tavaszra várható az új otthonfelújítási program

Mivel jár egy nyílászáró csere?

Mik a szabvány ablakméretek?

Mikor érdemes szabvány ablakméretben gondolkozni, és mikor nem?

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.