Zöldre vált az építőipar?

Piramisepitohaz.hu /2021
.
05
.
26
.

KIT ÉRDEKEL A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTKEZÉS?

Aki mostanában felújításon vagy építkezésen töri vagy törte a fejét, szinte biztosan belefutott a dilemmába: költségesebb, de zöld megoldásokat válasszon, vagy pénztárcabarátabb, hagyományos utakat kövessen? Nos az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat országos, reprezentatív kutatásából kiderül, hogy ez a kérdés mennyire nem egyértelmű.

„A kutatás egyértelmű célja volt, hogy felmérjük, milyen piaca van jelenleg a fenntartható építőipari megoldásoknak” – mondta a felmérésről vezetőnk Juhász Attila majd hozzátette: „1339, 18-59 éves, okostelefonnal rendelkező kitöltőből állt össze a reprezentatív minta, így bátran állíthatjuk, hogy pontos képet kaptunk.”

De pontosan hogy is festenek az eredmények? Vegyük sorra őket!

Zöld slágerek

Már az is meglepő lehet, hogy a megkérdezettek 35%-a nem tudja, hogy mi fán teremnek a környezetbarát építőipari megoldások, míg 65% saját bevallása szerint ismeri a témát. Köztük meg is vannak a téma egyértelmű sztárjai: A napelem 91%-kal, a hőszigetelés 87%kal, a napkollektor 78%-kal vezetik a mezőnyt, míg az okostégla és az inverteres klíma a „sereghajtók” 36, illetve 42%-kal.

Ez a sorrend talán nem is meglepő, hiszen jártunkban-keltünkben egyre több családi háznál látunk új külső hőszigetelést, de szépen szaporodnak a napelemek is – igaz, inkább az új építésű házak tetejét ékesítik. De ez nem is csoda, hiszen a kutatás rávilágított arra, hogy bizony a tudás magában még sajnos nem elegendő, hogy a felújítók-építők egyértelműen a zöld megoldások mellett döntsenek. Ott van még ugyanis az árcédula…

Az árcédulánál sötétedik a zöld

A kutatásban részt vevők 55%-a állította, hogy szerinte bizony drágábbak a fenntarthatóság jegyében született megoldások, de 27% egyenesen a „legtöbb ember számára megfizethetetlennek” tartotta őket. A maradék vagy nem nyilatkozott, vagy egálra hozta ki fejben a költségeket. Ráadásul az áraknál a slágermegoldások élmezőnye is árnyalódott: a 91%-os ismertségű napelemet a megkérdezettek 30% tartotta a legköltségesebbnek, míg a napkollektorra „mindössze” 18% ütötte rá a legdrágábbnak járó pecsétet. Érdekes, hogy ezen a drágasági listán a hőszivattyú beverekedte magát a második helyre, 19%-kal. A számokból úgy tűnik, hogy minden megoldásnak megvannak a maga rajongói, de ők drágának is tartják „kedvencüket”.

Akkor elmarad a zöld-forradalom?

Elmaradni valószínűleg nem fog, ugyanis az is kiderült, hogy az emberek tudják, hogy a most drágább megoldások hosszabb távon megtérülnek, de van vita… 40% szerint a megtérülés csak kismértékű, 20% szerint visszajön az árkülönbség, és csak 7% szerint marad el a megtérülés. Itt ezt természetesen megoldása válogatja, hiszen egy napkollektor megtérülési idejét nehéz összehasonlítani mondjuk a hőszivattyúéval, szóval ezeket a számokat ráhagyással kell kezelni.

Kérdezzük a szakértőt!

Attila így foglalta össze a kutatás eredményeit:

„A kutatás alapján bizakodásra adhat okot két tényező. Először is: az emberek 10%-a már holnap a fenntartható megoldások mellett döntene, ha az már hat hónapon belül megtérülne (bár tegyük hozzá, hogy az 5 év megtérülési időben gondolkodók 37%-a valószínűleg jobban utánaszámolt a költségeknek). Másodszor: még viszonylag kevesen tudják, hogy a zöld megoldásokra nagyobb állami támogatások hívhatók le, mint hagyományos társaik esetében. Nagyjából a megkérdezettek fele ismeri csak ezt a tény, ráadásul 28%-al az újHÁZ Centrum kutatásából értesült erről. Tehát a piacban még bőven van potenciál, és egyértelmű a kép: aki teheti, az már zöldben gondolkodik. Ez pedig egy öngerjesztő folyamat, hiszen a kereslet mozgásával a kínálat is bővülni fog, ami hosszú távon az egyre inkább elérhető áru környezetbarát megoldások terjedésének kedvez.”

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Wellness pihenést kapsz ajándékba, ha SW térkövet vásárolsz!

Átadták a Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület legújabb szertárát, Gödön

Pénzvisszatérítés Porotherm, Tondach és Semmelrock termékekre!

VELUX pénzvisszatérítési akció tetőtéri ablakokra

2023 júliusában új áruházba költözünk!

Lezárult a 2022-2023 kapacitásbővítés a Piramis Építőháznál

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.