Véradás COVID idején

Piramisepitohaz.hu /2021
.
01
.
04
.

Vírus idején kiemelten fontos a véradás, de vajonbiztonságos?

 

Talán csodálkozol, hogy egy építőipari alapanyagokkalkereskedő cég honlapján miért is jön szembe egy véradásról szóló bejegyzés. Nosrégi vásárlóinknak, a gödi telephelyünk környékén lakóknak és dolgozóink ismerőseineka téma nem újdonság, hiszen immár nyolcadik éve vagyunk rendszeres véradók.Területileg a Magyar Vöröskereszt Pest megye 7. számú Területi Szervezetéheztartozunk, így minden évben legalább egy alkalommal egy nyílt véradássalsegíthetjük vérünkkel a Vöröskeresztet és a vérre szorulókat. Legutóbb 18munkatársunk, partnerünk és vásárlónk adott összesen mintegy 8 liternyi vért.

A véradásra érkezőket Dr. Fülöp Orsolya vizsgáltameg, így volt alkalmunk feltenni neki pár kérdést a véradás fontosságáról.

Az első és legfontosabb kérdés: terjed-e a koronavírusvérátömlesztéssel?

A vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát a vérátömlesztésselsem átadni, sem elkapni nem lehet. A biztonsági intézkedések maximálisbetartása mellet (maszkviselés, távolságtartás, folyamatos fertőtlenítés)véradás során talán még kisebb kockázatnak is vannak kitéve a véradók, mint egyátlagos buszon, vagy a boltban.

Rengetegszer hallunk a véradás fontosságáról, de talánnem árt elismételni, hogy miért is annyira fontos ez.

Jelenleg a vér funkcióit (az oxigén, szén-dioxid,tápanyagok, salakanyagok, hormonok szállítása, valamint a kórokozók ellenivédekezés, illetve a hőháztartás szabályozása) semmilyen más mesterséges anyagnem tudja ellátni a szervezetben. Amíg például egy szívbillentyűt lehetmesterségesen pótolni, addig a vért nem.

Kik kapják a levett vért?

A legtöbb vérre a nagy vérveszteséggel járó balesetisérültek ellátásához van szükség, de számos vérképzőszervi és rosszindulatúbetegség gyógyításához is elengedhetetlen, csakúgy mint a legtöbb műtét során.A levett vért azonnal az Országos Vérellátó Központ budapesti laborjábaszállítjuk, ahol további szűrővizsgálatokat végeznek el a kollégák. Talánérdekes lehet, hogy sosem 1-az egyben kapja meg a levett vért az adott páciens,mert más esetekben a vér más-más összetevőire van szükség, ezértkülönválasztjuk a vörösvérsejteket, a vérlemezkéket, és a plazmát, így egyvéradó 3 ember életmentéséhez járul hozzá.

Mennyi vért vesznek le egy embertől egy alkalommal?

Egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 5 liter vér van atestében. Ebből nagyjából fél liternyi olyan „tartalék”, amelyet a testvészhelyzetben mobilizálni tud. Egy-egy véradás során nagyságrendileg 450mm-tveszünk le.

Veszélyes a véradás?

Egyáltalán nem, de a véradás után célszerű 10-15 percetpihenni, pótolni a folyadékot, enni pár falatot. Inni- és harapnivalóvaltermészetesen mindig készülünk a véradások alkalmával. A nap további részébenpedig lehetőleg ne álljunk neki megterhelő fizikai munkának.

Ki lehet véradó és milyen gyakran lehet vért adni?

Minden, 18-65 év közötti felnőtt, akinek testsúlya eléri az50 kg-ot. Első véradók esetében annyi szigorítás van, hogy az ő életkoruk nemhaladhatja meg a 60 évet. A gyakoriságnál az a szabály, hogy két véradás közöttlegalább 56 napnak kell eltelnie, de van egy éves felső korlát is, mely szerinta hölgyek egy év alatt maximum 4, az urak maximum 5 alkalommal adhatnak vért.

Mennyi ideig tart egy véradás?

Maga a véradás 5-12 percnél nem hosszabb, azonban ezt mindenalkalommal kötelezően megelőzi az adatfelvétel, az orvosi kivizsgálás, és avéradás utáni kb. negyedórás pihenés. Mindennel együtt egy órával érdemesszámolni egy-egy alkalommal.

Mit kell magunkkal vinni egy véradásra?

Semmi különlegest, csupán a személyi igazolványt, alakcímkártyát és a TAJ kártyát. Az adatfelvétel során adunk még egy rövidkérdőívet, mely a véradó életvitelére, betegségeire és gyógyszerszedésiszokásait térképezi fel.

Az interjú előtti beszélgetésben említette, hogy aPiramisos véradás idén még fontosabb volt, mint más alkalmakkor. Miért?

A vírus igen komoly nyomás alá helyezi az egészségügyet, ésérthető okokból a véradási hajlandóság is némiképp visszaesett. Természetesenelőre gondolkodtunk, de azt tudni kell, hogy a legrövidebb lejáratúvérkészítmény, (a trombocita vérkészítmény) csupán 5 napig használható fel, ígya készlet folyamatos szinten tartása most még fontosabb, mint normálkörülmények között. Az, hogy a Piramisra mindig stabilan számíthatunk, igazánnagy és példamutató segítség a mindennapi munkánkhoz, amit ezúttal isköszönünk.

 

Fontos, további hasznos kérdésekért és válaszokért irány azalábbi linkek bármelyike:

https://www.hnbts.hu/gyakori-kerdesek

https://www.veradas.hu/a-veradasrol/gyik

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Így nyerj 2 milliót hőszigetelésre!

Fuss az iskoládért! - sporttal az oktatásért

IKL - Ismét egy jó ügy mellé álltunk

Itt a vége? Elindult az építőanyagok árcsökkenése?

Az újHÁZ Centrum vezérigazgatója, Dr. Rázsóné Szórády Csilla a Property Investment Forum 2021-en!

Itt a szeptemberi SuperShop akció!

Megnézem

BURKOLAT KATALÓGUS

LAMINÁLT KATALÓGUS

ROYO FÜRDŐSZOBA-BÚTOROK