Véradás COVID idején

Piramisepitohaz.hu /2021
.
01
.
04
.

Vírus idején kiemelten fontos a véradás, de vajon biztonságos?

 

Talán csodálkozol, hogy egy építőipari alapanyagokkal kereskedő cég honlapján miért is jön szembe egy véradásról szóló bejegyzés. Nos, régi vásárlóinknak, a gödi telephelyünk környékén lakóknak és dolgozóink ismerőseinek a téma nem újdonság, hiszen immár nyolcadik éve vagyunk rendszeres véradók.Területileg a Magyar Vöröskereszt Pest megye 7. számú Területi Szervezetéhez tartozunk, így minden évben legalább egy alkalommal egy nyílt véradással segíthetjük vérünkkel a Vöröskeresztet és a vérre szorulókat. Legutóbb 18 munkatársunk, partnerünk és vásárlónk adott összesen mintegy 8 liternyi vért.

A véradásra érkezőket Dr. Fülöp Orsolya vizsgálta meg, így volt alkalmunk feltenni neki pár kérdést a véradás fontosságáról.

Az első és legfontosabb kérdés: terjed-e a koronavírus vérátömlesztéssel?

A vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát a vérátömlesztéssel sem átadni, sem elkapni nem lehet. A biztonsági intézkedések maximális betartása mellet (maszkviselés, távolságtartás, folyamatos fertőtlenítés) véradás során talán még kisebb kockázatnak is vannak kitéve a véradók, mint egy átlagos buszon, vagy a boltban.

Rengetegszer hallunk a véradás fontosságáról, de talán nem árt elismételni, hogy miért is annyira fontos ez.

Jelenleg a vér funkcióit (az oxigén, szén-dioxid, tápanyagok, salakanyagok, hormonok szállítása, valamint a kórokozók elleni védekezés, illetve a hőháztartás szabályozása) semmilyen más mesterséges anyag nem tudja ellátni a szervezetben. Amíg például egy szívbillentyűt lehet mesterségesen pótolni, addig a vért nem.

Kik kapják a levett vért?

A legtöbb vérre a nagy vérveszteséggel járó baleseti sérültek ellátásához van szükség, de számos vérképzőszervi és rosszindulatú betegség gyógyításához is elengedhetetlen, csakúgy mint a legtöbb műtét során. A levett vért azonnal az Országos Vérellátó Központ budapesti laborjába szállítjuk, ahol további szűrővizsgálatokat végeznek el a kollégák. Talán érdekes lehet, hogy sosem 1-az egyben kapja meg a levett vért az adott páciens, mert más esetekben a vér más-más összetevőire van szükség, ezért különválasztjuk a vörösvérsejteket, a vérlemezkéket, és a plazmát, így egy véradó 3 ember életmentéséhez járul hozzá.

Mennyi vért vesznek le egy embertől egy alkalommal?

Egy átlagos felnőtt embernek nagyjából 5 liter vér van a testében. Ebből nagyjából fél liternyi olyan „tartalék”, amelyet a test vészhelyzetben mobilizálni tud. Egy-egy véradás során nagyságrendileg 450mm-t veszünk le.

Veszélyes a véradás?

Egyáltalán nem, de a véradás után célszerű 10-15 percet pihenni, pótolni a folyadékot, enni pár falatot. Inni- és harapnivalóval természetesen mindig készülünk a véradások alkalmával. A nap további részében pedig lehetőleg ne álljunk neki megterhelő fizikai munkának.

Ki lehet véradó és milyen gyakran lehet vért adni?

Minden, 18-65 év közötti felnőtt, akinek testsúlya eléri az 50 kg-ot. Első véradók esetében annyi szigorítás van, hogy az ő életkoruk nem haladhatja meg a 60 évet. A gyakoriságnál az a szabály, hogy két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie, de van egy éves felső korlát is, mely szerint a hölgyek egy év alatt maximum 4, az urak maximum 5 alkalommal adhatnak vért.

Mennyi ideig tart egy véradás?

Maga a véradás 5-12 percnél nem hosszabb, azonban ezt minden alkalommal kötelezően megelőzi az adatfelvétel, az orvosi kivizsgálás, és a véradás utáni kb. negyedórás pihenés. Mindennel együtt egy órával érdemes számolni egy-egy alkalommal.

Mit kell magunkkal vinni egy véradásra?

Semmi különlegest, csupán a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és a TAJ kártyát. Az adatfelvétel során adunk még egy rövid kérdőívet, mely a véradó életvitelére, betegségeit és gyógyszerszedési szokásait térképezi fel.

Az interjú előtti beszélgetésben említette, hogy a Piramisos véradás idén még fontosabb volt, mint más alkalmakkor. Miért?

A vírus igen komoly nyomás alá helyezi az egészségügyet, és érthető okokból a véradási hajlandóság is némiképp visszaesett. Természetesen előre gondolkodtunk, de azt tudni kell, hogy a legrövidebb lejáratú vérkészítmény, (a trombocita vérkészítmény) csupán 5 napig használható fel, így a készlet folyamatos szinten tartása most még fontosabb, mint normál körülmények között. Az, hogy a Piramisra mindig stabilan számíthatunk, igazán nagy és példamutató segítség a mindennapi munkánkhoz, amit ezúttal is köszönünk.

 

Fontos, további hasznos kérdésekért és válaszokért irány az alábbi linkek bármelyike:

https://www.hnbts.hu/gyakori-kerdesek

https://www.veradas.hu/a-veradasrol/gyik

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.