Újabb visszaesés az építőiparban

Piramisepitohaz.hu /2024
.
02
.
21
.

Tavaly decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 4,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ez alapján az ágazati tendencia a 2022 eleji csúcs óta (ami főként a koronavírus-válság utáni helyreállásnak és a választási élénkítésnek volt köszönhető) továbbra is lefelé tart.

2023 decemberében az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 6,0, az egyéb építményeké 0,5%-kal.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,8, az egyéb építmények építésében 2,2%-kal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 13,6%-kal visszaesett.
  • A megkötött új szerződések volumene 0,6%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 0,1%-kal mérséklődött, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 2,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.
  • Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene 23,5%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 20,2, az egyéb építményekre vonatkozóké 26,0%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.
    2023 egészében az előző évhez képest: Az építőipari termelés volumene 5,0, ezen belül az épületek építése 5,6, az egyéb építményeké 3,8%-kal csökkent. 2023-ban 11,2%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületekre kötöttek volumene 16,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 4,4%-kal esett vissza.


Építőipari termelői árak

2023 IV. negyedévében az építőipar termelői árai 9,2%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar ágazatain belül az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben hasonló mértékben (9,9 és 9,7%-kal), míg az épületek építése vonatkozásában kevésbé (7,7%-kal) nőttek az árak 2022 IV. negyedévéhez képest. A költségek – ezen belül elsősorban a munkabérek – növekedésének árfelhajtó hatását a megrendelések visszaesése mérsékelte. Az építőipar árai 1,0%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.


Idei várakozások

A termelési volumenben érdemi növekedés csak az év végén indulhat meg, ennél azonban gyorsabban állhat növekedési pályára a szektoron belül a lakásépítés, mert a kamatok csökkenése és az építőanyagárak esése a támogatásokkal párosulva javíthatják a lakosság építési kedvét - mondta el Juhász Attila, az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.


Ezt támogatja, hogy az ígéretes novemberi adat után ismét némi emelkedést mutat az új szerződések állománya, hiszen 2022 óta nem volt példa arra, hogy az új szerződések volumene két egymást követő hónapban is növekedést mutassanak. Tudni kell azonban, hogy az építőiparban lassú az átfutás: a visszaesések után a megkezdett építkezések volumenének növekedését 3-4 negyedévvel követi az ágazati kibocsátás növekedése, így még a kedvező adat után is elképzelhető, hogy a szektor teljesítménye csak 2025-ben indul növekedésnek.


Az Újház építőanyag kereskedelmi hálózat forgalmi adatai azt mutatják, hogy 2023 utolsó negyedévében még csökkent az építkezések indulásakor jellemzően használt építőanyagok forgalma. A szerkezetépítés és a tetőfedés árucsoportok volumene az utolsó negyedévben még 43,5, illetve 18,5 százalékkal csökkent a megelőző év azonos időszakához képest, ezen belül a falazóelemeké 48 százalékkal zuhant, azaz lényegében megfeleződött - tette hozzá.


A szakember szerint a lakásépítéseknél az építőipar egészéhez képest hamarabb indulhat be a növekedés, mert a kamatok csökkenése és a kedvezményes hitel lehetőségek, illetve támogatások (CSOK Plusz, falusi CSOK, babaváró hitel), növelhetik a lakosság építkezési kedvét. Ehhez hozzájárul az is, hogy a tavaly év eleji csúcshoz képest az építőanyagárak a hálózat adatai alapján átlagosan 6,2 százalékkal csökkentek. Ezen belül a falazóelemek ára tavaly éven belül 13 százalékkal a tetőfedéshez használt anyagoké 7, a szigetelőhabok ára pedig 19 százalékkal csökkent. Az árak ugyanakkor várhatóan emelkedni fognak az év eleji normál szokásos átárazás, valamint az üzemanyagár-emelés és az útdíjiemelések miatt növekvő szállítási költségek miatt.


A lakásépítés várható felfutásával ellentétben csökkenti a szektor növekedésének esélyeit, hogy a magasépítésben az állami megrendelések száma és volumene erőteljesen visszaesett. Egyelőre semmi jele nem látszik annak, hogy ez éven belül megváltozna, de ha mégis, annak hatása is csak jelentős csúszással jelentkezne a szektor teljesítményében.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.