Tető – javítás, felújítás, vagy csere?

Piramisepitohaz.hu /2023
.
05
.
02
.

A tető az épület fontos teherhordó szerkezete, épsége, megfelelő stabilitása éppen ezért kulcskérdés.

Új ház építésénél nincs túl sok gondunk a tetővel (na-na… mondaná erre némelyik sokat látott építkező, aki maga küzdött meg az anyag kiválasztásával és a beszerzéssel, a megfelelő kivitelezők felkutatásával és a munkálatok összehangolásával). A kiviteli terv rendszerint tartalmazza a fizikai paramétereket, anyagot, esetleg a héjazat (tetőcserép) kiválasztásánál kell az építésszel, kivitelezővel konzultálni. Ha házat veszünk, vagy egyszerűen egy idősebb épületben lakunk, akkor viszont nem árt, ha tisztában vagyunk jónéhány dologgal, és fél szemünket mindig a házunk tetőzetén tartjuk.

Nem véletlen, hogy öreg épületek felújítását gyakran a tetőszerkezet javításával, a tetőfedés cseréjével, vagy akár a teljes tetőcserével kezdik.

Az épületszerkezet e részének (is) a kis hibája alattomos, később sok fejtörést okozó problémák forrása lehet. Profi házvásárlók ezért soha nem mulasztják el a padlástér szemrevételezését.

A szerkezet kis hibája, jelentéktelennek tűnő beázása évek múltán tetemes költséggel javítható csak, és akár az épület egyéb elemeinek a károsodást is magával hozhatja.

Ha odafigyelünk, és sikerül idejekorán feltárni a lehetséges veszélyforrásokat, gyakran kerülünk abba a helyzetbe, hogy roppant bonyolultnak tűnő adathalmaz alapján kell döntést hoznunk. Műszaki, anyagi, esztétikai szempontok tömege merül fel, és megfelelő tapasztalatok és ismeretek híján nehéz megalapozott döntést hoznunk. Néhány támpont azért adható, de biztosra csak akkor mehetünk, ha egy megbízható szakemberre támaszkodhatunk, aki éles szemmel tárja fel a hibákat, és a pénztárcánkra is figyelve tud tanácsot adni.

Nincs kis beázás!

Az első, amit megfigyelhetünk, beázik-e valahol az épület teteje. A víz nyoma meglátszik a cserepek alján, a gerendákon (elszíneződés), bár gyakran nehéz követni, honnan hova tart. Az viszont biztos, hogy a nem kívánatos nedvesség mindenképpen kárt okoz.

Egyrészt a periodikusan (eső, hóolvadás idején) nedvesedő faszerkezeteket idővel biztosan megtalálják a korhadást okozó gombák. Ez a károsodás alattomosan terjed, és az érintett elemek gyengülését, a tető további romlását okozza.

De a tető (legtöbbször) fa tartószerkezetén kívül is, bárhova kerül a bejutott nedvesség, biztos, hogy gondot jelent. A födém, a falak, a szigetelések, a nyílászárók egyaránt romlanak, ha nem kívánatos nedvesség éri őket, még ha az nem is egy látványos nagy elázás.

Deformálódás

Ha egy tető valamelyik pontján észrevehető formai változás van, az biztosan valamilyen szerkezeti elem vagy alkatrész, komoly hibáját jelzi. Míg egy-egy beázásnál lehet esély arra, hogy kisebb beavatkozással javíthassuk – lehet, hogy csak egy cserép repedt meg, vagy mozdult el – a tető alaki deformációja szinte biztosan csak nagyobb munkával (és költséggel) hozható helyre. És amíg egy elcsúszott cserepet egy ügyes laikus is meg tud igazítani, a külső formai elváltozás javítása, – még egy aprócska is – biztosan szakembert, profi eszközöket igényel.

Megoldások – a ráncfelvarrástól a szervátültetésig

A tetőjavítás (illetve részleges vagy teljes csere) témakörében a lehető legnehezebb az állapot alapos felmérése nélkül tanácsot adni. Lehet, hogy egy kis hiba helyileg könnyen javítható, de az is előfordulhat, hogy az apró elváltozás súlyosabb problémák tünete. A múlt század második felében gyártott kerámiacserepek egy-egy beázása például azt is jelezheti, hogy a héjazat anyaga elöregedett, deformálódtak az elemek, és a tetőfedés teljes cseréje ad csak hosszú távú megoldást.

Ezen a ponton nem kerülhetjük el, hogy felkészült, gyakorlattal, anyagismerettel rendelkező szakember segítségét kérjük. Számos szempontot kell mérlegelni, nem csak az anyag- és munkadíjak nyomnak a latban, de itt fontos az is, milyen időtávra szeretnénk megoldani a problémánkat. A legnagyobb kockázata talán éppen a legolcsóbb megoldásnak van, ha csak helyi javításokat végeztetünk el – és ehhez rendkívüli szakértelem és alaposság kell.

Ha maga a tető alapszerkezete (ácsszerkezete) jó állapotban van, de hozzányúlunk a héjazathoz, szinte biztosan indokolt újrafóliázni, lécezni az egészet.

Figyelembe kell venni akkor is a régi ácsolat teherbírását, elbír-e egy esetleg jóval súlyosabb, vastagabb modern fedőréteget. Azért is nem lehet eleget hangsúlyozni a szakértő kivitelező fontosságát, mert részleges bontásnál és újrarakásnál is óriási erők mozognak. Egy rosszul tervezett munkánál akár a cserepek egyoldali leszedése is olyan egyoldalú terhelés-változást okozhat, ami maga károsíthatja a tetőt vagy más épületelemeket.

Hosszú távon lehet, hogy a drágább az olcsóbb – de nem mindig

Mivel láthatatlanul, de nagy erők mozognak a tetőknél, és még a kis beavatkozások is komoly költséggel járnak, többedszerre is ki kell hangsúlyozni: széleskörű szakismeret nélkül nem érdemes hozzányúlni ezekhez a szerkezetekhez. Még a látszólag kis beavatkozásnál is, mert ha rövid távon nem is, idővel biztosan megtérül a befektetett pénz, idő és energia. A jól kivitelezett, javított (vagy cserélt) tető egy életre szól.

Mikor érdemes kicserélni a tetőcserepeket?

Ha a tetőnk elöregedett, annak vannak szemmel is jól látható jelei. A kopott cserepeken túl tipikusan ilyen, ha a szélek már hullámosak, felhajlottak, repedések vannak a zsindelyeken vagy épp foltok jelennek meg rajta. Ezen a ponton már érdemes kihívni egy szakembert, aki segít eldönteni, halogatható-e még a tető cseréje vagy sem.

Egy új tető esetén 20 évvel érdemes számolni, de ha a 80-as, 90-es években épült a házunk, az akkori cserepek még nem a mai, több évtizedes fagyállóságú és vízzáróságú cserepek voltak. Viszont a ma vásárolt új tetőcserepekre a gyártók már akár öt évtizedes garanciát is vállalnak. Ezért sem mindegy, hogyan állunk neki!

A fent említett szempontoknak a napjainkban egyre szélsőségesebb időjárás elleni védekezésben is komoly jelentőségük van. Érdemes tartós és minőségi anyagokat választani. A megfelelő tetőcserepek és kiegészítőik döntő szerepet játszhatnak abban, hogy viharban kárt tesz-e esetleg a jégeső vagy a letört ág a háztetőben.

Tetőszerkezet építésekor lényeges az ereszcsatorna kialakítása is – jó, ha vannak ismereteink a műanyag ereszcsatorna előnyeiről és az ereszcsatorna cseréjéről is.

Az építőanyagok, többek közt a tetőcserép kiválasztásakor a minőségen és az áron túl hasznos a garancia és a gyártástechnológia is. A Creaton kerámia cserepekre és a korszerű gyártástechnológiával, prémium kategóriás felületkezeléssel és a tartós alapanyagokból készült Terrán tetőcserepekre például a gyártó 50 év írásos garanciát vállal. De ez csak 2 példa abból a majd 30-féle tetőcserépből, amit raktáron tartunk.

A cserép kiválasztásában örömmel leszünk a segítségedre, érdemes személyesen telephelyeinken megnézni a kiállított darabokat, ahol egymás mellett több gyártó termékét is össze tudod hasonlítani és kollégáinktól egyből kérdezhetsz is.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.