Mik a szabvány ablakméretek?

Piramisepitohaz.hu /2023
.
08
.
09
.

A nyílászárók ma már nemcsak funkcionális elemek egy épület szerkezetében, hanem egyedi stílusukkal és formavilágukkal is jelentős szerepet játszanak az összkép kialakításában. Az építészeti trendek a mai napig azt mutatják, hogy az ablakok látványos dekorációs elemmé válnak, kiemelve az épület külső és belső arculatát. Az igényes lakástervezés így mindenki számára elérhetővé válik, függetlenül attól, hogy egyedi vagy standard ablakokról van szó.

A szabvány ablakméretek és ami mögötte van

A szabványos ablakméretek számos előnnyel és hátránnyal rendelkeznek. Egyrészt egyszerűsítik az ablakgyártási folyamatot, lehetővé téve a sorozatgyártást és a megnövekedett igények folyamatos kielégítését. Másrészt segítik az építkezéseket és lakásfelújításokat a tervezéstől a kivitelezésig. A szabványos ablakméretek révén pontosan tudható, hogy milyen ablakokat kell rendelni, és mekkora helyet érdemes kialakítani az építkezés során. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem zárja ki az egyedi igényeket, és lehetőség van sajátos formájú vagy méretű ablakok vásárlására.

A rendelés előtt alaposan célszerű felmérni a falnyílást, amelybe a nyílászáró kerül. Ha az épület tervrajzai szerint halad a munka, akkor az új falnyílás már eleve alkalmas lehet a szabványos ablakméretekhez. Ugyanakkor idősebb épületeknél gyakran csak a felújítás során derül ki, hogy a falnyíláshoz nem illik egyetlen szabványos méret sem. Ilyenkor egyedi méretre szabott ablakokat lehet rendelni. A pontos mérések elengedhetetlenek, és érdemes szakemberek segítségét kérni.

Az ablakméretek meghatározása

A műanyag ablakméretek meghatározásához a falnyílás méretéből egy centimétert kell levonni, hogy a poliuretán hab kitölthesse ezt a teret. Az árnyékolók, mint például a redőny, szintén befolyásolhatják az ablak méretét. A pontos mérések segítenek pénzt spórolni, és elősegítik a helyes beállítást.

Az ablak szabványos méretei változatosak, de a leggyakrabban alkalmazottak például a 60x60 cm, 60x90 cm, 90x120 cm méretek. Kétszárnyú ablakok esetén is szokványos méretek léteznek, mint például a 120x120 cm vagy a 150x150 cm. Ezek a méretek azonban csak irányadók, és az egyedi gyártás technológiája lehetővé teszi a milliméterpontos gyártást.

Az egyedi ablakméretek szabadságot adnak az építészek és tervezők kezébe, lehetővé téve kreatív és egyedülálló tervek megvalósítását. Az egyedi méretek a CNC technológia segítségével milliméter pontosan gyárthatók, és a 30x30 cm-től egészen 240x240 cm-ig terjedhetnek.

A méret és megjelenés mellett természetesen az ablakok hő- és hangszigetelő képessége is kiemelten fontos szempont. A nyílászárók kiválasztása előtt ajánlatos alaposan mérlegelni az egyes kritériumokat, hogy az új ablakok ne csak esztétikusak, hanem funkcionálisak is legyenek.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.