Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Piramisepitohaz.hu /2024
.
03
.
25
.

Gyors fordulat zajlott le februárban az építőanyag forgalomban: szinte az összes építőanyag szegmensben számottevő mértékben nőtt az értékesítési volumen az előző évhez képest, amire 2022 novembere óta nem volt példa. „A hurráoptimizmus még nem indokolt, hiszen jelentősen el vagyunk maradva a 2022-es szintektől, de bízunk benne, hogy igazi trendfordulóról van szó” – értékelte az eredményeket Juhász Attila, ügyvezető-tulajdonosunk és egyben az Újház igazgatóságának elnöke.


2024 februárjában növekedésnek indult az építőanyag forgalom – jelentette be saját adataira hivatkozva az Újház Zrt. A társaság, mint a legnagyobb hazai építőanyag forgalmazó hálózat, az ország több mint 80 értékesítési pontján jelen van kereskedéseivel. Az adatok azt mutatják, hogy 15 hónap után először 2024 februárjában nőtt a forgalom az előző év azonos időszakához képest.


Februárban az összes eladott építőanyag mennyisége 14,9 százalékkal nőtt, miközben ugyanez az érték 2023 utolsó negyedévében még 21 százalékos csökkenést mutatott 2022 azonos időszakához képest. „Nem szabad túlértékelni egyetlen hónap adatait, így most még nem beszélhetünk egyértelmű trendfordulóról, de több tényező is azt mutatja, hogy elkezdődött a kilábalás” – mondja Juhász Attila. Ilyen tényező, hogy egyszerre több, sőt szinte az összes árucsoportban megindult a növekedés.


Az elnök szerint kifejezetten jó jel, hogy lendületes növekedésnek indult a szerkezetépítési szegmens. Itt mennyiségben februárban 27,7 százalékos növekedés mutatkozott, szemben a 2023 utolsó negyedévi 43,5 százalékos visszaeséssel. Ezen belül az égetett falazóelemek (azaz praktikusan a tégla) forgalma 44,9 százalékkal, a beton zsalukövek forgalma pedig 69 százalékkal emelkedett. A számok azért adnak okot a bizakodásra, mert ezeket az építkezések első fázisában vásárolják, így várható, hogy ezt követni fogja a többi termékkör forgalma is. Ennek is köszönhető, hogy a legjelentősebb kerámia falazóanyag gyártó cégek az elmúlt hetekben a kereslet élékülése miatt folyamatosan újraindították a korábban leállított gyártó üzemeiket.

Az Újház átlagosan 20 százalékos mennyiségi növekedést regisztrált a hőszigetelő anyagok forgalmában is. „Ez azért meglepő, mert sokan várnak egy energiahatékonyságot célzó lakossági támogatásra. Az, hogy a forgalom a kivárás ellenére is emelkedni tudott arra mutat, hogy egy ilyen állami program komoly lendületet adna az építőiparnak” – mondja Juhász Attila.

A fő termékcsoportok közül kizárólag a szárazépítészetnél (jellemzően gipszkarton és tartozékai) mutatkozott még mindig visszesés, de itt a bázis adatok sem voltak olyan rosszak, mivel lakásátalakítások felújítások azért 2023-ban is zajlottak. „Minden más szegmensben érdemi növekedés mutatkozott februárban, és ez akár egy egészséges növekedés alapja is lehet” – jelenti ki Juhász Attila.


„A fordulatot minden rendelkezésünkre álló adat indokolttá teszi, mégis inkább az év második felére vártuk” – magyarázza Juhász Attila. Az építőanyag árak a megelőző év azonos időszakához képest átlagosan 5 százalékkal alacsonyabbak, az építési hitelek kamatai 6 százalék körüli szintre csökkentek, a reálkeresetek növekednek, és megjelent a színen a CSOK+, mint új ösztönző. „Ennek ellenére nem voltunk optimisták az első félévet illetően, mert az építőiparnak általában nagy a tehetetlensége. A szektor egészére ez természetesen igaz maradt, de úgy fest, hogy a lakásépítések és felújítások terén gyorsabban lezajlik a fordulat. Bízunk abban, hogy ez a pozitív piaci tendencia továbbra is megmarad” – mondja Juhász Attila.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

Hogyan válasszuk ki a megfelelő jakuzzit?

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.