Hogyan reagálnak az építőipari kivitelezők az új lakástámogatási kedvezményekre?

Piramisepitohaz.hu /2021
.
01
.
29
.
Az újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. kutatása

A 2021-ben bevezetésre kerülő 5%-os lakásáfa és a felújítási csomag híre nem csupán a potenciális kedvezményezettek fantáziáját indította be, de a kivitelezők is teljes menetfelszerelésben várják a rohamot. A küldetés mindkét tábor számára ugyanaz: a legjobban kihasználni az érkező támogatásokat.

Az elmúlt hetekben az újHÁZ Centrum építőanyag-kereskedelmi hálózat tagjaként egy országos, nem reprezentatív felmérés keretében igyekeztünk megvizsgálni, hogy az építőipari kivitelezők miként vélekednek a lakásépítés élénkítését célzó változások várható hatásairól, illetve, hogy egyáltalán milyen állapotban várja a szakma a vélhetően felpezsdülő keresleti hullámot.

A kivitelezői munkadíjak alakulása

A piac természetesen a kereslet növekedésével kalkulál. Hasonló helyzetben – amikor a piacot „kívülről” élénkítik – a megbízói oldalon általában felüti a fejét a kivitelezői árak extrém emelkedésétől való félelem. Felmérésünk szerint azonban nem igazán kell a munkadíjakban jelentős áremelésekre számítani.

A legjobb hír az, hogy még az áremeléssel számolók több mint fele is csak maximum 10% körüli munkadíj emelést tervez, de a többi emeléssel kalkuláló válasz sem viszik az áremelés várható átlagos mértékét 13% fölé.

A számok mögött

A felmérés szerint a kivitelező munkadíjak emelkedésének 3 leggyakoribb oka

  • a munkabérek emelkedése,
  • az anyagdrágulás és az ezekkel összefüggő
  • rezsi- és működési költségek emelkedése.

Ezen okok ismerete mellett nem meglepő, hogy válaszadók a működésüket leginkább hátrányosan érintő tényezők közül a szakképzett munkaerő felvételét (és megtartását), valamint az adó- és az adminisztrációs terheket emelték ki.

Az idő pénz

Aki csak egy mondatot is hallott az elmúlt években az építkezések, felújítások, beruházások háza tájáról, az tisztában van vele, hogy milyen nehéz „üresjáratot” találni egy-egy megbízható kivitelezőnél. Érdekes fejlemény, hogy ezt az érzetet kutatásunk csak részben támasztja alá; jelenleg…

Ahogy Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatóságának elnöke, és ügyvezetőnk fogalmaz: „A vállalási határidők biztosan növekedni fognak, de ennek mértékét most felelőtlenség lenne megjósolni – minden a kereslet mértékének változásától függ. Jelen tudásunk szerint két éven át számíthatunk az élénkítő intézkedések pozitív hatásaira. Ez kényelmesnek tűnik, de aki nem szeretne kellemetlen meglepetéseket magának, annak azt tudjuk tanácsolni, hogy

lehetőség szerint minél hamarabb kösse le a kivitelezőjét, mert extrém esetben az is előfordulhat, hogy a későn reagálók egyszerűen nem fognak találni szabad kapacitást a mesterembereknél.”

Hogyan látják az építőipari szakemberek a 2021-es árbevételüket?

Amennyire a kutatásból kiderül, az áremelés és a működési költség balansza kismértékű, de egyértelműen a növekedés irányába mutat a szektorban. A válaszok a következőképpen alakultak:

Ez azt jelzi, hogy a pozitív várakozások ellenére, a szektor egy része „óvatos duhajként” még kivár és nem számol robbanásszerű növekedéssel.

Összegzés

Az 5%-os lakásáfa, a felújítási támogatás és az egyéb, az otthonteremtést élénkítő kedvezmények együttesen pozitív várakozásnak ágyaznak meg az építőipari piac derékhadát adó kivitelezői szektorban, de itt sincs kolbászból a kerítés.

A megnövekedett működési költségek, az emelkedő bérek és anyagárak természetesen húzzák magukkal a munkadíjak változását, de az adatok mélyebb elemzése mégis arra enged következtetni, hogy jövőre a kivitelezői kör fejlődik annyira, hogy enyhüljenek azok a szorítások, melyek most a legnagyobb fejfájást okozzák a többségnek; jelesül a minőségi munkaerő megtartása és a működési költségek profitábilis kigazdálkodása.

A kereslet biztosan növekedni fog, ahogyan a szakemberek leterheltsége és a munkadíjak is. Ezek mértéke természetesen a keresleten múlik. A másik nagy kérdés, hogy az idei nehéz évet az építők/felújítók hogyan vészelték át, milyen pénzügyi tartalékok maradtak.

Attila szerint fontos tudni, hogy a maximum hárommilliós felújítási kedvezmény is utólagos, tehát adott pillanatban egy építtetőnek a teljes összeggel rendelkeznie kell. Ebben várhatóan hatalmas szerepe lesz a bankoknak és a hitelintézeteknek is.

Meglátása szerinte a legjobb, amit az építkezni-felújítani vágyók tehetnek, hogy előre gondolkodva, már most tájékozódnak a kivitelezői kapacitásokról és szükség szerint lekötik a azokat.

„Kaputechnikával foglalkozunk, a csapat már régóta rágta a fülem egy hasonló rádióért. Azt hiszem, most nagyon fognak szeretni ezért…”

A kutatásban részt vevők között kisorsolt MAKITA rádió nyertese, Dragon Jenő lett. Egyéb elfoglaltsága miatt fia, Sándor vette át a rádiót, ami már biztosan egy építkezésen diktálja a munkatempót.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.