Erre költik az állami támogatást a felújítók

Piramisepitohaz.hu /2022
.
07
.
25
.

ERRE ÉS ÍGY KÖLTIK AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST A FELÚJÍTÓK

Az elméletileg az idei év végéig élő, maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatás bevezetése alapjaiban változtatta meg a hazai építkezési-felújítási helyzetet. A támogatás kezdete után nem sokkal elindított „Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése” nevű szolgáltatásunk keretében a kezdetektől arra törekszünk, hogy a hozzánk forduló ügyfelek a lehető legjobb eséllyel induljanak a támogatási összegért zajló pályázaton. Eddig közel 500-an már igénybe is vették szakértőink segítségét. A nekik feltett kérdésekre adott válaszokból kialakult kép közelítőleg jó rálátást nyújt arra, hogy mire és hogyan költi el a rendelkezésre álló összeget egy átlagos felújító.

Jól ismert toplista, komoly meglepetés nélkül

A kérdésekre válaszolók szinte mindegyike több terület fejlesztésére fordította a támogatást. A slágertémák között a homlokzati nyílászárók vezetnek, de ez élbolyban ott van a homlokzati szigetelés, és a tető is. Érdekesség, hogy a klíma a válaszolók mintegy harmadánál fordul elő, csakúgy, mint a gépészeti fejlesztések (pl. szivattyú, kazántelepítés, csere). A sor vége felé a kerítés, a terasz, és az erkély található.

Az idő pénz, mégis sok a későn kelő

Akik igénybe vették a pályázat sikerességét maximalizáló szolgáltatásunkat, már nem csupán „érdeklődők”, hanem a munkálatokat szinte már kivétel nélkül legalább megkezdő felújítók. Ennek fényében talán még érdekesebb, hogy a kérdéseinkre válaszolóknak csak a fele fejezte már be a munkálatokat, míg a válaszolók másik fele még a „folyamatban”-t jelölte meg státuszként. Elenyésző volt viszont azoknak a száma, akik még nem álltak neki a munkálatoknak. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben talán meglepő lehet, de ne felejtsük el: a kérdésekre július elején válaszoltak ügyfeleink, és az azóta eltelt időben bizony sűrű volt az élet a hazai gazdaságban (is).

Ezzel együtt jól látszik a tény: aki akart, az már belevágott a munkálatokba, de ne felejtsük el: van pár olyan sarokdátum, amit szem előtt tartva még a kicsit későn ébredők is odaérhetnek a célvonalba. (Arról, hogy pontosan mely dátumra érdemes figyelni, kollégáink bővebb felvilágosítást adnak: https://www.piramisepitohaz.hu/otthonfelujitasi-tamogatas)

Szakik zsúfolt táncrenddel

Az ideális kivitelezőt egyedül megtalálni szinte lehetetlen küldetés. Nem is csoda, hogy a válaszolók 87%-a baráti ajánlás alapján találta meg kivitelezőjét, szemben a közösségi média csatornáival (8,7%) illetve a szakemberkereső portálokkal (4.3%).

Azzal, hogy a szakikeresés mennyire nem a türelmetlenek sportja, már mindenki tisztában lehet. A válaszokból kiderült, hogy mostanában a felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17% azok aránya, akik már egy hónapon belül találnak hadra fogható brigádot – nagyságrendileg ugyanennyien vannak azok is, akik hat hónappal, vagy még többel előre gondolkoztak, amikor lefoglalták a kivitelezőjüket/kivitelezőiket.

Vigyázat, csúszásveszély!

Amióta világ a világ, a határidőket tartó kivitelezés legalább olyan gyakori, mint a menetrendet tartó Budapest – Siófok járat. Felmérésünk alapján viszont a válaszolók egészen magas, 42%-a semmilyen, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt. A maradék 60%-ban pedig egyenletesen osztozkodtak 2-3 hetes, az 1-2 hónapos, illetve a 3-6 hónapos csúszást elszenvedők is – ez utóbbiak pedig igen komoly időtartamok, amiket már nyilvánvalóan az ismert gazdasági körülmények is erősen befolyásoltak. Érdekesség, hogy a csúszás mértéke, a kivitelező megtalálásának módja, és a között, hogy mennyivel korábban foglalták le a brigádot, látszólag nincs összefüggés, de a kérdéskört mindenképpen további kutatásra érdemesnek találjuk.

Mire megy el?

A válaszok vizsgálata elég egyértelműen azt mutatja, hogy az állami támogatásra pályázók döntő hányada – a kiírás feltételének megfelelően - egyformán költött munkadíjakra és építőipari termékekre. Ám van egy kisebb szegmens, ahol a balansz valamiért felborult; jellemzően az anyagköltség javára, ami az elmúlt egy év alapanyag-áremelkedéseit figyelve nem túlzottan meglepő

A DIY örök, mint a rock&roll

Az már a fentebbi adatokból is jól látszott, hogy ha valaki nekivág a munkáknak, akkor nem aprózza el, és lehetőleg egy füst alatt igyekszik minél több mindennel elkészülni – aki már kerülgetett sitthalmot vagy fúrt lukat a nappali közepén, az tudja, hogy jobb az ilyesmin koncentráltan túlesni. De mi van akkor, ha annyi munka, hogy nincs rá munkás, vagy egyszerűen túl van a költségvetésen? Akkor jön az ezeréves múltra visszatekintő csináld magad, ami vidéken amúgy is olyan természetes, mint a szombat reggeli láncfűrészre való ébredés. A válaszok alapján a festést, a tapétázást, a kertépítést a többség (65%) bátran a saját kezébe veszi, ha úgy hozza élet, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján – sőt még villanyszerelésre és gépészeti szerelésre is van példa, de mivel ezek azért lényegesen más jártasságot igényelnek, mint egy click-rendszerű laminált padló, így ilyesmit nyilván csak szakmai ismeret birtokában érdemes és szabályos bevállalni.

Már majdnem vége, de még nincs

Amennyire most tudjuk, az államilag támogatott otthonfelújítási támogatás idén év végén búcsúzik (de persze ki tudja, mit hoz az ősz), és jelen állás szerint nincs hír arról, hogy a közeljövőben hasonló mértékű támogatás állna a felújítók rendelkezésére. Mi a magunk részértől a jelenlegi ismeretek alapján melegen ajánljuk, hogy az, aki még mindig csak a fontolgatja a dolgot, esetleg elijesztették a friss események, minél hamarabb konzultáljon szakértőinkkel, mert a lehetőség most van itt, és nem tudjuk mikor lesz hasonló.

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.