Akár 50%-ot is lefaraghatunk így a rezsiszámlából

Piramisepitohaz.hu /2023
.
02
.
09
.

Nem titok többé: akár 50%-ot is lefaraghatunk így a rezsiszámlából

Az Újház Piramis Építőház szakmai csapata az elejétől a végéig segít: felmérjük, megtervezzük neked, hogyan spórolhatsz a legtöbbet! De mit is jelent a teljes körű ENERGIAHATÉKONYSÁGI TANÁCSADÁS?

Elmagyarázzuk!

Egy Pest környéki családnak komoly gondot okozott, hogy 20 éve épült házuk nappalijában telente jóval hidegebb volt, mint más helyiségekben. Nem tudták úgy felfűteni, mint a többi szobát, télvíz idején alig használták a központi helyiségüket. A szigetelő plusz szigetelést, az asztalos új ablakot, a fűtésszerelő pedig gépészeti korszerűsítéseket javasolt, de maguk nem tudták eldönteni, minek is álljanak neki. Ezért is keresték fel az Újház Piramis Építőház energetikai szakembereit, akik első körben egy átfogó vizsgálatot végeztek el. Mérőműszereikkel kiderítették: a nappali melege a tetőn keresztül szökik el. 20 év alatt lecsúszott a tetőszigetelés, zsugorodott, a tetőfólia elöregedett és nagymértékű vizesedés is keletkezett, emiatt volt hidegebb a nappaliban. A problémát a szakemberek azóta orvosolták, a nappali pedig a legmelegebb helyiség lett. A tanulság adott: mielőtt energetikai felújítás címén bármibe belevágnánk, először érdemes független szakemberek segítségével felméretni a lakásunk gyenge pontjait, aztán nekiállni a tényleges munkálatoknak.

Ebből a felismerésből született meg az Újház Piramis Építőház energiahatékonysági szolgáltatása, amely tavaly december elején indult – de erről korábban, már hírt adtunk. A tanácsadás alapául a nagy sikerrel futó Otthonfelújítási támogatás teljes körű ügyintézése szolgált, amelyben közel ezer ügyfél jelentkezett, ebből a személyes tanácsadást közel 600-an vették igénybe és nyújtottak be sikeres támogatási igényt. Ezt alapul véve fejlesztettünk egy olyan egyedülálló szolgáltatást, amelyben független szakértők segítenek megtervezni, hogy lehet energiatakarékos az otthonunk.

Hogyan zajlik egy ilyen energetikai állapotfelmérés?

Oláh Tamás okl. energiatechnikai mérnök elmesélte, mire számíthat az, aki az Újház Piramis Építőház független energetikai felmérését veszi igénybe:

„Hőkamerával kimegyünk és felmérjük, hol távozik a házból a hő: a nyílászárókon, a födémen vagy a falakon. A tetőteret is végigmérjük, így még tisztább képet kaphatunk az épület hőháztartásáról. Elkérjük a rezsiszámlákat, mert fontos adat, mennyi a mostani gáz-, villamosenergia fogyasztás. Összességében egy komplex felmérés készül az ingatlanról, amiből mi, energetikai szakemberek már látjuk a meglévő állapotot. A jelenlegi rétegrendek alapján kiszámoljuk, pontosan hol mekkora a hőveszteség. Ezt követően az ügyfél számára tanácsadást és részletes írásbeli szakvéleményt adunk arról, milyen irányba indulhatnak el, hol a legsürgetőbb energetikai felújításokba kezdeni, melyik felújítás élvezzen prioritást. Azt is kiszámoljuk, milyen típusú felújítással, milyen anyag és munkadíj költségek mellett mennyi pénzt és energiát spórolhatunk meg"

-magyarázta el.

Mindezzel együtt energetikusaink pontosan meg tudják becsülni, hogy az adott beruházás mennyi idő alatt térül meg. Így el lehet dönteni, hogy homlokzatot vagy födémet szigeteljünk, ha igen, milyen típusú anyaggal és vastagsággal. A vizsgálat során kiderül, érdemes-e a nyílászárót kicserélni, és milyen gépészeti felújítás célszerű. Igény esetén segítenek a megújuló energiahatékonysági beruházás megtérülési idejének kiszámításában is.

Nagyon nem mindegy ugyanis mikor épült a vizsgált családi ház, és eddig milyen energetikai felújításokon esett át.

„Egy 15 éve épült családi ház esetében például biztosan van hőszigetelés”

– tette hozzá Oláh Tamás, de nem mindegy hogyan és miből készült. Ezekre a kérdőjelekre mind választ adhat a hőkamerás vizsgálat. Az így kinyert adatokból energetikai szakembereink már ki tudják számolni a hőátadás mértékét, ezek alapján pedig javaslatot tudnak adni arra, hogy milyen irányba kéne elindulni.

„Régebbi épületek estében például, ahol a födémszigetelést még szalma és agyag keverék borítással oldották meg, ott egy 20 cm-es plusz szigeteléssel akár már 30 százalékot is megspórolhatunk a rezsiköltségeinkből. Nyilván ennek is van egy beruházási költsége, de mi ezt is kikalkuláljuk”

- tette hozzá Oláh Tamás.

Felmérésnél tapasztaltuk: elöregedett fólia és a szigetelés hiánya a falnál

A mostani anyagszükségletek mellett kiszámoljuk az anyagárat, megadjuk a munkadíjat is – így kikalkuláljuk a felújítás várható költségeit.

„A fentebb említett esetben: egy födémszigetelést például (100 négyzetméteren) meg lehet csinálni 1,5 millió forintból. Persze a végső összeg – magyarázta az energetikus - sok mindentől függhet, például attól is, hogy lépésálló lesz vagy sem a födém.”

Oláh Tamás szerint a legtöbbet azoknál az otthonoknál lehet spórolni, ahol nincs hőszigetelés, ezeknél egy utólagos hőszigeteléssel akár 50%-ot is lefaraghatunk a mostani rezsiszámlából, és 5-10 év alatt megtérülhet a beruházás. De azoknál a lakásoknál, ahol van már egy alapszigetelés, ott is nagy eredményeket lehet elérni a spórolás területén, de a megtérülési idő 15 évig is elhúzódhat, lassabban térül meg a befektetés, de idővel megtérül!

„Adunk olyan tanácsadást is, amikor csak egy-egy részproblémára keresik a megoldást: egy-egy helyiség hőszigetelését hogyan lehet például úgy megoldani, hogy energiát is lehessen spórolni, de a komfortérzetet is nagyban javítsuk. Jellemzően mindig több javaslatot adunk: szigetelésre, fűtésre egyaránt.”

- emelte ki a szakember.

Ez volt a szerkezeti oldal, de energetikai szakembereink a fűtéskorszerűsítésre is adnak tanácsokat. Olyan egyszerűbb megoldások is hamar energiamegtakarításhoz vezethetnek ugyanis, mint például a fűtésrendszer-tisztítás, a vízkőtlenítés, a hőleadók, pl. a radiátorok termofejekkel történő szabályozása. Ahogy Oláh Tamás hozzátette, azt is megvizsgáljuk, hogy a meglévő kazán milyen állapotban van, csere érett vagy sem, mert ez is az adott technológiától is függ.

A harmadik terület, amit vizsgálnak, az, hogy a megújuló energiaforrásokat milyen megtérülési idővel, milyen hatékonysággal lehet az épületen hasznosítani.

Az energetikusaink azonban nemcsak felmérik az ingatlan hőveszteségeit, tanácsadást adnak, hanem utólagos nyomonkövetést is végeznek.

Ráadásul ezt a tanácsadást jóval olcsóbban megúszhatjuk, mint egy átlagos energetikai vizsgálatot, ráadásul a díját is levásárolhatod. Másrészt valóban szakértők segítenek, ezért visszafizetési garanciát is vállalunk!

Jó hír, hogy az elvégzett energiahatékonysági felújítás a vállalkozásoknak leírható a TAO-ból is

Az egész Európát sújtó energiaügyi válsághelyzet és az ebből fakadó energiaár emelkedés miatt egyre több magyar vállalkozás gondolkozik el azon, hogy – hosszútávú költségeit csökkentve – energiahatékonysági célokat szolgáló beruházást, felújítást hajtson végre. Ezért is jó hír, hogy a hazai vállalatok (ki-, közép és nagyvállalatok is) az elvégzett energiahatékonysági felújítást továbbra is akár 40-50%-ban leírhatják a társasági adóból. A gyakorlatban ilyen energiahatékonysági célú felújítás lehet – egyebek mellett – egy épület hőszigetelése, egy meglévő, korszerűtlen gázkazán vagy légkondicionáló rendszer lecserélése (pl. hőszivattyús hűtési-fűtési rendszerre), vagy egy magas energiafogyasztással üzemelő gyártóberendezés lecserélése egy alacsony fogyasztásúra.

Te is belevágnál, csökkentenéd a kiadásaidat, de nem tudod, merre indulj el? Mi segítünk! Mutatjuk, hogyan spórolhatsz!

Az eddigi 100%-os elégedettség is garancia arra, hogy érdemes belevágni!

Segítünk, hogy a pénzedért egy energiatakarékos és egészségesebb otthont kapj!

No items found.

Talán ez is érdekelhet

A penész megelőzése helyes ablakbeépítéssel

Itt a fordulat: megkezdődtek a lakásépítések Magyarországon

Marketing Diamond Awards: Két kampányunk is díjazott lett

Kádas fürdőszoba 3,75 négyzetméteren?

Variációk egy témára: 3,75 négyzetméteres elegáns fürdőszoba

Újház Építőipari Trendmonitor – mostantól havonta

Megnézem

Ragasztásechnikai katalógus

Katalógusunk bemutatja a piacon elérhető ragasztástecnikai termékeket.